Tätä blogia ylläpitää liikuntapedagogiikasta väitellyt LitT lehtori-opo-tutkija Maarit Marttila. Sivun yläreunasta löydät navigointiohjeet blogini lukemiseen.

Hei!
Kerroin jo aiemmin, että linkitän Anna Kairamon ulkoilmaopetusta käsittelevän pro gradu -tutkielman tänne luettavaksenne heti, kun se on julkinen. Nyt löydät Tampereen yliopistolla valmistuneen Annan tutkielman täältä.
18402705_10208849382653924_8026744513595775934_n

”Tutkimuksessa käsiteltiin ulkoilmaopetusta peruskoulussa pedagogisesta näkökulmasta. Siinä tarkasteltiin, millainen ulkotila on oppimisympäristönä ja miten se poikkeaa lähtökohdiltaan luokkahuoneesta. Toisaalta tarkasteltiin ulkona käytettyjä opetusmenetelmiä sekä oppilaiden kokemusten pohjalta että opettajan näkökulmasta.

Ulkoilmaopetusta lähestyttiin teoreettisesti elämys- ja seikkailupedagogiikan kannalta ja toisaalta oppimisympäristöajattelusta käsin.

Tutkimuksessa todettiin ulkoilmaopetuksen pedagogiseen onnistumiseen vaikuttavan kolme päätekijää: oppimisympäristö, oppilaaseen liittyvät tekijät sekä opettajan valinnat.

Tuomalla ulkoilmaopetukseen erilaisia teoreettisia näkemyksiä ja yhdistämällä niitä ulkoilmaan soveltuviksi voidaan kehittää ulkoilmapedagogiikkaa omana alanaan. Tällöin toiminnallisuus, kokeileminen, liikunta ja kehollisuus korostuvat. Yhteinen ja itsenäinen oppiminen tukevat toisiaan oppimisympäristössä, jossa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan luonnonympäristöä ja -materiaaleja sekä täydennetään sitä muilla ulos sopivilla opetusvälineillä.”

 

Yllä on lyhyitä otteita Annan tutkielman tiivistelmästä. Lukemalla koko pro gradun pääset paremmin kartalle Annan ansiokkaan tutkielman tuloksista ja käytetyistä menetelmistä sekä hänen pohdinnastaan.

Vinkkaan tänne samalla toisenkin opinnäytteen:

Rontu, Meri; Turunen, Werneri. #tiämpäällä kirkon nuorisotyön työvälineenä. Osallistujien kokemuksia tien päältä vuonna 2017. Helsinki, syksy 2017, 61 s., 5 liitettä.

Diakonia-ammattikorkeakoulu. Diak etelä Helsinki. Sosiaalialan koulutusohjelma, tutkinto: sosionomi (AMK) + kirkon nuorisotyönohjaaja.

”Opinnäytetyön tarkoituksena oli kerätä ja arvioida #tiämpäällä-autosuunnistustapahtumaan osallistuneiden kokemuksia. Tavoitteena oli hyödyntää saatua tietoa tapahtuman kehittämisessä ja sen aseman vakiinnuttamisessa Tampereen seurakuntayhtymän yhteisessä nuorisotyössä.”

Myös tähän opinnäytetyöhön kannattaa tutustua. Opinnäyte käsittelee osallisuutta, kokemusoppimista, kirkon nuorisotyötä, elämyspedagogiikkaa ja seikkailukasvatusta.

33204817_10211544470869445_5942563553004224512_n

Ihanaa kesää luontoliikunnan ja lukuhetkien parissa kaikille 🙂

Opettajan tiukimmat viikot alkavat olla loppusuoralla ja kohta on aikaa tutkimukselle ja uuden kehittämiselle arjen aikataulujen löysentyessä.

🙂 Maarit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: